Focus on Values

De blogsite voor bedrijven met een focus op waarde!

transportbandaandrijving

6 tips om de levensduur van uw transportbanden te verlengen

Vele (productie)bedrijven zijn afhankelijk van hun lopende banden. Aangezien de aanschafprijs van deze transportbanden en de transportbandaandrijvingen niet gering is, is het van belang ze goed te onderhouden. Met de tips uit dit artikel weet u hoe u de levensduur van uw transportbanden kunt verlengen.

Regelmatige inspectie

Aan het oppervlak van de transportband kunt u al ontzettend veel aflezen. Controleer daarom regelmatig of de transportband niet beschadigd is. Dat wil zeggen: kijk of de bandlassen er nog goed uitzien, hoe het met de spindels en het glijbed zit. Controleer of de lagers en de rollen nog compleet zijn. Enzovoort.

Regelmatig schoonmaken

Daarnaast dient de transportband regelmatig gereinigd worden. Een klein beetje minder vervuiling kan al tot flink minder onderhoudskosten leiden. Daarbij gaat het niet alleen om het bandoppervlak, maar ook om het schoonmaken van alle bewegende delen. Het schoonmaken is extra belangrijk wanneer de band gebruikt wordt voor het transport van voedingsmiddelen, waar het verspreiden van bacteriën mee gepaard gaat.

Preventief onderhouden

Wachten tot er iets kapot gaat is nooit een goed idee: de reparatiekosten zullen in dat geval veel hoger uitvallen. Reinig, onderhoud en vervang waar nodig dus regelmatig de kwetsbare onderdelen. Inspecteer hiervoor ieder deel van de transportband afzonderlijk en controleer telkens of het functioneren van de band verandert na het aanpassen van een bepaald onderdeel.

Bandafschrapers gebruiken

Bandafschrapers zorgen ervoor dat met name vochtige producten niet blijven plakken aan de band. Erg belangrijk, omdat vocht en een lopende band niet de beste combinatie zijn. Met een bandafschraper houdt u de transportband dus droog en relatief schoon. Dit bespaart schoonmaakwerkzaamheden en houdt de band bovendien hygiënisch. Erg belangrijk wanneer u met voedingsmiddelen werkt natuurlijk.

De band technisch in orde houden

Verder is het van het grootste belang dat de band technisch gezien goed functioneert. De juiste sturing, voldoende spanning en het soepel lopen van de rollen zijn essentieel. Als één van de onderdelen slecht functioneert, kan dit namelijk effect hebben op de rest. Los een probleem dus meteen op, voordat het zich uitbreidt.

Medewerkers instrueren

Tot slot: hoewel een transportband het werk lijkt te doen, wordt deze nog altijd aangestuurd door mensen. En mensen kunnen fouten maken, daarmee vertellen we niets nieuws. Maak medewerkers dus attent op de werking van de transportband en vooral ook op de risico’s van onzorgvuldig gebruik.

BedrijfExpert • juli 11, 2019


Previous Post

Next Post