Focus on Values

De blogsite voor bedrijven met een focus op waarde!

Openhaard

Wil ik een pelletkachel of openhaard?

Buiten waait de koude wind, de hagel tikt tegen de ramen en het is echt weer voor dikke truien. Maar jij zit lekker binnen, voor je warmtebronnetje. Maar is dat dan een kachel of een openhaard? Kun jij je dit scenario wel voorstellen, maar weet je nog niet wat je wilt? Je kunt ook advies inwinnen bij een specialist als Pelletplus. Om je alvast een beetje een idee te geven, hebben we hieronder wat voor- en nadelen opgesomd.

Energieverlies

De klassieke openhaard is lekker warm om voor te zitten en verwarmd de kamer waar hij in staat ook. Maar de meeste warme gaat verloren. Dit is niet het geval bij een pelletkachel. Denk je aan de aanschaf van een openhaard of een pelletkachel om de warmte voor het hele huis te gebruiken? Dan kun je dus beter gaan voor een pelletkachel. Daarvan gaat maar 10% van de energie verloren in de schoorsteen, tegenover 50% tot 60% verloren energie bij een klassieke openhaard.

Afstellen

Bij een pelletkachel kun je met een afstandsbediening of thermostaat makkelijk de gewenste temperatuur instellen. Wil je dat graag? Kies dan wel een model met die optie. Moderne modellen kun je zelfs bedienen vanaf je smartphone. Zonder dat je zelf veel in de gaten hoeft te houden, dooft of brand de pelletkachel vanzelf. Dit is natuurlijk een heel ander verhaal bij de openhaard. Je krijgt een knisperend haardvuur, maar daar moet je ook wat voor doen. Je moet zelf inschatten wanneer je er weer een blok hout op gooit of de haard dooft.

Schoorsteen

Voor een openhaard heb je een goede schoorsteen nodig. Heb je die niet of heb je geen tijd voor het onderhoud, dan is dit geen goede optie. Met een pelletkachel heb je een andere optie dan een schoorsteen. Je kan de rook afvoeren via een dunne buis van 8 cm breed en dat mag zelfs horizontaal door een buitenmuur. Makkelijker te plaatsen dus.

Daarnaast moet je erg goed ventileren met een openhaard, wil je niet te maken krijgen met te hoge CO-waarden. Wil je in de winter niet altijd een raam open hebben moeten staan als je het vuur aanzet, dan is een pelletkachel makkelijker. Deze stoten veel minder koolstof uit dan een haard. Dit komt door het materiaal van de pellets.

Pelletkachel of openhaard?

Ga je dan nu voor een pelletkachel of voor een openhaard? Wil je gewoon graag in de vlammen staren en ben je bereid om hem helemaal te onderhouden en blokken hout te sjouwen? Dan ben je klaar voor een openhaard. Ga je liever voor het gemak en profiteren van de warmte dan voor het staren naar groot vuur? Kies dan voor een pelletkachel!

BedrijfExpert • maart 22, 2020


Previous Post

Next Post