Focus on Values

De blogsite voor bedrijven met een focus op waarde!

recruitment

Hoe vind je geschikt personeel? 4 tips!

Krijg je nauwelijks reacties op je openstaande vacatures? Ontvang je sollicitanten die geen idee blijken te hebben naar wat voor functie ze eigenlijk solliciteren? Kortom: ben je werkgever en kost het me moeite om personeel te vinden dat perfect bij jouw bedrijf past? Doe dan je voordeel met de volgende tips!

Tip 1: Schakel je betrokken personeel in

Het belangrijkste uithangbord van je bedrijf is misschien zijn misschien wel je huidige medewerkers. Zij zorgen voor de mond-tot-mondreclame, nog steeds de meest effectieve marketingmethode. Door je personeel tevreden te houden en positief te doen spreken over je bedrijf, bevorder je het imago van je onderneming. Daarbij is de kans groot dat er zich binnen het netwerk van je werknemers potentiële nieuwe krachten zitten. Vraag je personeel daarom een openstaande vacature actief te delen, zowel off- als online!

Tip 2: Stimuleer je huidige personeel door te stromen

De tweede tip sluit aan bij de eerste. Vaak kan een openstaande vacature ingevuld worden door iemand die reeds op de loonlijst staat! Door regelmatig met je personeelsleden te spreken over hun ambities en de vorderingen in de gaten te houden, kun je middels een promotie wellicht die belangrijke functie invullen. Het is immers vaak moeilijker om een geschikt iemand te vinden voor een senior-functie, waarvoor de nodige kennis en ervaring is vereist, dan voor een junior-baan. Door je personeel het gevoel te geven dat het binnen je bedrijf kan groeien, zal het zich bovendien naar de buitenwereld ook positiever uitlaten over je bedrijf.

Tip 3: Houd contact met eerdere sollicitanten

Soms krijg je twee of zelfs meerdere sollicitanten op gesprek, bij wie je een goed gevoel hebt. Echter, je hebt maar één vacature op dat moment en moet je helaas dus iemand teleurstellen. Dat betekent echter niet dat diegene vanaf dat moment voor altijd uit beeld verdwijnt. Wellicht heb je in de toekomst een vergelijkbare vacature, waarvoor je deze persoon graag zou willen uitnodigen. Vraag dus of je de gegevens van een sollicitant te bewaren, voor de toekomst. Natuurlijk bestaat de kans dan dat diegene op dat moment reeds elders onderdak heeft gevonden. Maar je kweekt in ieder geval goodwill door iemand niet meteen volledig af te schrijven.

Tip 4: Laat een specialist voor je zoeken

Je kunt het zoeken naar geschikt personeel ook uit handen geven. Er zijn immers bureaus met jarenlange ervaring in recruitment. Het grote voordeel hiervan is dat hier specialisten werken, met een zeer goed beeld van de markt. Zo word je zelf niet afgeleid van je belangrijke werkzaamheden en ben je er zeker van dat je in de basis geschikte kandidaten op gesprek krijgt. De eindbeslissing neem je natuurlijk altijd nog zelf!

BedrijfExpert • april 29, 2019


Previous Post

Next Post