Focus on Values

De blogsite voor bedrijven met een focus op waarde!

woonhuis

Een verzekering voor je woning afsluiten

In dit artikel behandelen een aantal verzekeringsexperts een aantal veelgestelde vragen over woonverzekeringen. Wil je meer weten over inboedelverzekeringen of opstalverzekeringen? Bekijk dan eens de website www.inboedelverzekeringregelen.nl. Hier kun je nog veel meer informatie vinden.

Wat hoort bij het woonhuis?

Het is niet altijd eenvoudig te bepalen wat bij het woonhuis hoort en dus onder de woonhuisverzekering valt. Verzekeraars stellen dat iets wat vast zit en niet te verhuizen is bij de woonhuisverzekering hoort. Alle overige zaken vallen onder de inboedelverzekering.

Wat is stormschade?

Vrijwel iedere woonhuisverzekering biedt dekking tegen storm. Maar wat is nu precies een storm. Voor iemand die dagelijks 40 km. fiets is het pas storm als hij niet meer vooruit komt en voor iemand die alleen binnen zit lijkt het al storm als er regen tegen de ruit aan komt. Gelukkig hebben de verzekeraars hier iets op gevonden. Zij hebben afgesproken dat er sprake is van storm bij een windsnelheid van 14 meter per seconde. Dat komt overeen met windkracht 7. Omdat niet iedereen een windmeter van de KNMI in de tuin heeft staan kun je op de volgende manieren storm aantonen:

Waarneming door de KNMI bij diverse weerstations (is raad te plegen).
Als objecten in de omgeving ook stormschade hebben
Verklaringen van getuigen

Wat is huurdersbelang?

In sommige polisvoorwaarden van woonhuisverzekeringen staat dat huurdersbelang maar tot een bepaald bedrag is meeverzekerd. Huurdersbelang is een woord voor alle verbeteringen die jij als huurder aan je huurhuis hebt gedaan. Normaal gesproken moet de eigenaar van een woning er voor zorgen dat een woonhuis verzekerd is. Als een woning afbrandt en jij hebt er net een nieuwe keuken ingezet, dan krijgt de eigenaar in principe het geld voor die keuken! Dat is niet de bedoeling en daarom kun jij zelf je huurdersbelang verzekeren. Dan ben jij verzekerd van een schadevergoeding mocht er iets gebeuren met de verbeteringen die jij hebt aangebracht aan je huurwoning. Huurdersbelang wordt overigens meestal verzekerd op een inboedelverzekering!

Waar moet ik mijn polis bewaren?

Veel mensen staan niet stil bij het feit dat als hun huis afbrandt, ook de polis van de woonhuisverzekering in rook opgaat. Een ramp is dit niet, vervelend wel. Het is daarom raadzaam om de polis van je woonhuisverzekering te bewaren in een brandveilige kluis of een digitale kopie in je mailbox of een andere veilige online locatie te bewaren. Bij het contact met de verzekeraar heb je zo meteen alle goede gegevens bij de hand en dat versnelt het proces.

Wat te doen bij een nieuwe woonhuis eigenaar?

Indien een woonhuis in andere handen komt is het belangrijk dat je hiervan de verzekeraar op de hoogte stelt. Volgens de wet gaat bij overgang van een zaak ook het recht van verzekering over op de nieuwe eigenaar. Hierdoor zal de nieuwe eigenaar snel een woonhuisverzekering moeten afsluiten. Verzekeraars noemen dit overgang van belang.

BedrijfExpert • juli 18, 2019


Previous Post

Next Post