Focus on Values

De blogsite voor bedrijven met een focus op waarde!

0

Hoe maak ik mijn presentatie interactief?

Een interactieve presentatie geven is makkelijker gezegd dan gedaan. Het is niet zo eenvoudig om een presentatie interactief te maken. Toch zijn er een aantal manieren om dit te kunnen bereiken. Met een interactieve presentatie zorg je ervoor dat je de aandacht houdt van de aanwezige personen.

Goede voorbereiding

Alles hangt samen met een goede voorbereiding. Om te beginnen kun je gaan kijken waar je moet gaan spreken. Je kunt de locatie Googlen zodat je een beeld kunt vormen bij de plaats en zaal waar jij je presentatie moet gaan doen. Dit kan overigens ook gewoon op je eigen kantoor zijn. Door dit te doen kun je je inleven in het moment dat jij daar staat. Je maakt daarna kaartjes waar je steekwoorden op zet. Je kunt gaan oefenen en daarna de tekst of steekwoorden aanpassen zodat je er een lekker gevoel aan overhoudt. Maak je gebruik van bijvoorbeeld een PowerPoint? Controleer deze goed op (taal)fouten. Niets vervelender dan dat je publiek reageert op een fout die in je PowerPoint presentatie staat. Weg concentratie!

Interactie met publiek

Interactie met het publiek maken is heel erg belangrijk. Zo zorg je ervoor dat ze met hun gedachten ‘bij’ je presentatie blijven en dat ze het gevoel hebben ‘deel te nemen’. Je kunt dit op verschillende manieren doen. Door bijvoorbeeld midden in de zaal tussen het publiek te gaan staan. Dit is ongewoon en je zult merken dat het publiek hierdoor nieuwsgierig wordt. Stel af en toe vragen aan je publiek. Zo zullen ze blijven luisteren, misschien ‘bang’ om zelf een vraag te krijgen waar ze geen antwoord op weten. Maak contact met je publiek. Oogcontact is heel erg belangrijk. Door oogcontact te maken ‘geef’ je die informatie over aan iedereen die in het publiek zit. Dit komt beter binnen.

Audiovisuele mogelijkheden

Als je geen ster bent in presenteren dan kun je ook gebruik maken van audiovisuele mogelijkheden. Deze ondersteunen je presentatie met geluid en beelden. Zo kun je je verhaal visueel maken waardoor deze makkelijker blijft hangen bij je publiek. Door gebruik te maken van audiovisuele apparatuur kun je gedeeltes van je presentatie ‘uit handen geven’ door bijvoorbeeld een filmpje te laten zien. Dit kan op interactieve presentatiedisplays of op grootbeeldprojecties. Helaas hebben niet alle zalen en ruimtes de beschikking over deze audiovisuele middelen. Deze middelen kun je ook zelf aanschaffen als bedrijf of particulier. Dit kan bijvoorbeeld bij Wuestman. Maak jouw presentatie interactief met deze tips en audiovisuele mogelijkheden!

BedrijfExpert • januari 9, 2017


Previous Post

Next Post