Focus on Values

De blogsite voor bedrijven met een focus op waarde!

Een rij bomen

Kappen van een boom als een pro

Wij als mensen gebruiken verschrikkelijk veel CO2, maar gelukkig hebben we altijd nog bomen die deze stoffen weer verbruiken. We hebben bomen dus zeker nodig in onze omgeving en op de gehele aarde. Toch kan een grote boom soms ook voor enige overlast zorgen in bijvoorbeeld een tuin midden in een woonwijk, doordat het veel tuinafval oplevert of het zonnetje belemmert. Bewoners zijn de boom dan liever kwijt dan rijk. Vaak moet een boom dan gesnoeid of zelfs gekapt worden. Een boom kappen gaat echter verder dan de zaag erin en de boom laten vallen. Lees hier waar je zoal rekening mee moet houden!

 

Ga na of je een vergunning nodig hebt

In sommige gemeenten moet je verplicht een vergunning hebben om bomen te kappen. Als je hier dan een boom kapt terwijl je geen vergunning hebt, kun je een torenhoge boete verwachten. Dit is absoluut een goed initiatief, omdat bomen zo belangrijk zijn dat niet iedereen ze zomaar zou moeten kunnen kappen. Check dus van tevoren altijd even of je wel of geen vergunning nodig hebt in jouw gemeente. Dit kan je zo heel wat euro’s schelen! Een hele boom kappen gaat immers niet geruisloos…

 

De beste periode om te kappen

Elk seizoen heeft natuurlijk zo zijn voor- en nadelen bij het kappen van bomen. In de winter stoor je bijvoorbeeld weinig tot geen dieren, omdat die vaak in hun winterslaap zitten. Een boom is dan niet hun favoriete plek om zich in te nestelen. Ook is een boom in de winter vrijwel kaal, dus is het veel makkelijker om de vorm te bepalen en heb je minder bladafval. Hierdoor bespaar je dus veel op de afvoerkosten! De zomer heeft echter weer zijn voordelen doordat dode takken beter zichtbaar zijn en de conditie van de boom beter te bepalen is. Dit is vooral handig als je wilt gaan snoeien in plaats van kappen.

Als je het zelf niet aandurft om aan de slag te gaan met het kappen van de boom in je achtertuin, schakel dan een hoveniersbedrijf in! Zelfs in Middelburg zijn deze nog te vinden… Een hovenier helpt je uit de brand!

BedrijfExpert • mei 20, 2019


Previous Post

Next Post