Focus on Values

De blogsite voor bedrijven met een focus op waarde!

0

5 tips om een dj te worden

In de bus. In de trein. In de woonkamer. Op school. Op werk. Het maakt niet uit waar. Jij bent altijd met een koptelefoon op jouw hoofd te vinden. Dagelijks verlies jij jezelf in de muziek van grootmeesters zoals Tiësto en Martin Garrix. En meer dan eens beloof jij jezelf: dit ga ik ook doen! Droom jij ervan om dj te worden? Lees dan zeker verder. Wij geven namelijk vijf tips die jou daarbij kunnen helpen!

#1 – Koop software en een uitrusting

Een dj zonder een goede uitrusting is als een bakker zonder oven. Je kunt wel wat met muziek spelen, maar van dj’en kun je eigenlijk niet spreken. Als beginnende dj is het daarom ook essentieel dat je over een goede draaitafel beschikt. En dat er geschikte software op jouw computer staat.

De software is gelukkig redelijk makkelijk online te vinden en is ook niet extreem duur. Voor minder dan €100 euro kun je al klaar zijn. Vooral de pakketten van Ableton en Traktor zijn populair onder de dj’s. Het aanschaffen van een uitrusting vraagt echter een grotere investering. Een populaire draaitafel, zoals de Pioneer CDJ-1000, kost vaak al meer dan 1000 euro. Het kan daarom lonen om op zoek te gaan naar goedkopere varianten of op tweedehandssites rond te kijken.

#2 – Luister naar andere DJ’s

Nu je jouw uitrusting op orde hebt, is het tijd om je in het vakgebied van de dj te verdiepen. En van wie kun je meer leren dan van de grote dj’s zelf? Kijk daarom nauwkeurig naar het werk van Tiësto, David Guetta, Martin Garrix en andere grootheden in de music scene. Probeer te ontdekken waarom hun muziek zo goed werkt. Welke muziek draaien ze? Hoe gebruiken ze dat? En welke invloed heeft hun werk op het publiek? Probeer tenslotte ook te ontdekken welke technieken ze gebruiken en hoe ze hun sets opbouwen. Want waarom zou je het wiel opnieuw uitvinden?

#3 – Luister naar muziek

Het is natuurlijk de bedoeling dat jij straks ook zelf muziek gaat draaien. Daarbij is het van belang dat je een eigen stijl creëert. Probeer daarom te ontdekken welke muziekstijl jij het liefst draait en ga op zoek naar tracks die daarbij passen. Zo stel jij een set samen, die past bij wie jij als dj bent. Daarnaast leer je de nummers ook goed kennen, zodat je precies weet op welke momenten je het beste aan het mixen kunt slaan.

#4 – Volg lessen

Wil jij je verder – en vooral sneller – ontwikkelen als dj? Denk er dan eens over na om een cursus te volgen. Het maakt niet uit hoe ervaren je bent. Voor iedere dj is er wel een cursus te vinden. Ben je een beginner? Probeer dan eens een brede cursus om alle basisvaardigheden onder de knie te krijgen. Heb je al meer ervaring? Pak dan een verdiepende cursus, bijvoorbeeld over de verschillende functies binnen Traktor Pro 2.

Gelukkig zijn er in bijna elke grote stad in Nederland wel scholen te vinden die dit soort cursussen aanbieden. Woon je bijvoorbeeld in de buurt van Amersfoort? Dan kun je kiezen voor een cursus bij iDJ College.

#5 – Blijf vooral oefenen

Om over open deuren te spreken: blijf vooral oefenen! Doordat je blijft draaien en experimenteren blijf je jezelf als dj ontwikkelen. Je ontdekt welke technieken en overgangen werken en weet deze momenten te perfectioneren. Voor je het weet heb jij straks jouw eigen mix opgenomen en sta je voor een groot publiek op te treden!

Zie jij het helemaal zitten? Honderden – dan niet duizenden – mensen die compleet opgaan in jouw muziek. En de adrenalinekick die jij daarbij ervaart. Ben jij er klaar voor om die droom uit te laten komen? Begin dan met het aanschaffen van de juiste uitrusting. Luister verder veel muziek, waaronder die van andere dj’s. Volg speciale cursussen om jezelf snel te ontwikkelen. En blijf vooral oefenen! Wie weet zien wij jou straks spelen op de parelwitte stranden van Ibiza!